Френско изследване може да спре продажбите на модела в целия ЕС “Епъл засега обещава

...
Френско изследване може да спре продажбите на модела в целия ЕС “Епъл засега обещава
Коментари Харесай

Опасен ли е за здравето iPhone 12

Френско изследване може да спре продажбите на модела в целия Европейски Съюз
“Епъл ” засега обещава ъпдейт само за френските си клиенти

Белгия ще тества и всички останали смарт телефони

“Епъл ” ще направи промени в iPhone 12 във Франция поради страховете на Париж, че моделът не дава отговор на нормите за лъчение, оповестиха международните медии. Според френския министър за дигитализацията Жан-Ноел Баро американската компания производител ще даде на потребителите в страната приспособен програмен продукт в идващите дни.

Продажбите на модела бяха краткотрайно прекратени във Франция, откакто локалният регулатор откри прекомерно огромно електромагнитно лъчение. “Епъл ” бе свикан бързо да в профил казуса.

От компанията оповестиха, че новият ъпдейт ще засегне само Франция, където съществува прекомерно характерен протокол за тестване на продуктите, съобщи Би Би Си.  Според американския техногигант констатациите за нараснало лъчение са резултат точно на този характерен метод за инспекция и не съществуват никакви опасности за сигурността и здравето на потребителите. Планираните промени обаче повдигат въпроса за проектите на “Епъл ” във връзка с iPhone 12, който бе пуснат в продажба преди три години в страните отвън Съединени американски щати.

Министър Баро разгласи, че френският регулатор за радиочестотите ще направи инспекция на променения програмен продукт за сходство с нормите, преди да позволи смарт телефоните от този модел да се продават още веднъж.

По-рано Световната здравна организация се опита да разсее страховете относно излъчването,

генерирано от мобилните телефони, напомнят организациите. Тя разгласи на уеб страницата си, че няма доказателства, че излагането на ниски равнища на електромагнитни полета е нездравословно за човешкото здраве.

В изказване, изпратено до Агенция Франс Прес, “Епъл ” показва, че iPhone 12 е съгласуван с условията за излъчванията в целия свят, само че че все пак ще направи промени в софтуера, с цел да се съобрази с протокола за тестване, употребен от френските регулатори. Те пък от своя страна предизвестиха американските производители, че в случай че не решат казуса, от пазара в страната ще бъдат изтеглени всички бройки iPhone 12. Според тях “специфичното равнище на усвояване ”  –  мярката за радиочестотната сила, поглъщана от тялото - при този модел надвишава допустимите за Франция правила.

Френската национална организация за честотите (ANFR) организира два теста: първият мери излъчването от телефона в непосредствен контакт с тялото на човек, като да вземем за пример когато се държи до ухото или сложи в джоба на панталона; вторият тест се прави на малко по-голямо разстояние, симулирайки телефон в джоба на сакото или чантата.  iPhone 12 е минал втория тест, само че е надхвърлил равнищата, избрани в наредбите на Европейски Съюз за първия,  настояват от ANFR.

Моделът бе пуснат през септември 2020 година и към момента се продава на всички места по света. По-рано през предходната седмица от компанията са споделили за Би Би Си, че са оспорили изводите на френския регулатор за радиочестотите. Представили са пред него както лични лабораторни изследвания, по този начин и констатации на трети страни, показващи, че устройството дава отговор на всички настоящи условия.

Министър Баро обаче даде на “Епъл ” две седмици период, като уточни, че е допустимо да се получи резултатът на снежната топка, в случай че Париж показа своите разбори с регулаторните органи на останалите страни в Европейски Съюз. Подобните институции в Белгия, Нидерландия и Германия са оповестили предишния четвъртък, че също изследват казуса. Германската федерална организация за електричество, газ и телекомуникации е показала пред Би Би Си, че френското следствие може да докара до ограничения, които да се ползват в целия Европейски Съюз.

Белгийското държавно управление е разпоредило инспекция дали iPhone 12 съставлява някакъв здравословен риск. “Моя отговорност е да отвръщам и да ревизира дали всички жители на кралството са предпазени от каквато и да било евентуална заплаха.

Здравето е проблем, който в никакъв случай не трябва да бъде неглижиран ”, съобщи белгийският държавен секретар по дигитализацията Матийо Мишел. Той е показал пред в. “Соар ”, че е упълномощил на регулатора да ревизира всички модели на iPhone, след което и всички останали смарт телефони на другите марки. 

Нидерландската организация за цифрова инфраструктура е уверена, че френските проби са посочили, че равнищата на лъчение са превишени. Тя е влезнала в контакт с “Епъл ”, само че в това време показва, че “няма изострен риск  за сигурността ”. 

Дания разгласи, че няма да реагира на френските терзания, тъй като самата тя не е обезпокоена от равнищата на лъчение на iPhone 12. Поради което посъветва потребителите в страната да продължат умерено да употребяват смарт телефоните си от този модел. 

Англия и Съединени американски щати за момента не са оповестили никакви дейности, последващи френската възбрана.

Франция и по-рано е изтегляла от пазара смарт телефони от разнообразни марки заради същите опасения, само че за първи път в този момент е наранена компанията “Епъл ”.

Експерти изясняват пред Ройтерс, че няма опасности за сигурността, защото регулаторните ограничавания, основани на вероятността от изгаряния или топлинен удар от радиацията на телефона, са избрани много под равнищата, за които учените са разкрили доказателства за щета.

“В последна сметка допускам, че целият случай бързо ще бъде пропуснат ”, споделя Бен Ууд, основен анализатор в CCS Insight, наблягайки, че  iPhone 12 е остарял модел.

Приходите на американския колос възлизат на към 95 милиарда $ в Европа предходната година, което прави района втори по величина след Северна и Южна Америка. Според някои оценки компанията е продала повече от 50 милиона айфона предходната година в Европа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР